‘Steeds meer bedrijven volledig over op groene stroom’

Fabrieken, treinen en kantoren draaien steeds vaker volledig op Nederlandse duurzame stroom. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) heeft gemaakt.

Grote bedrijven die overstappen op oranje-groene stroom versnellen de overgang naar volledig duurzame energie. Zij krijgen ook een hogere waardering van hun klanten, zo blijkt uit opinieonderzoek dat de NVDE heeft laten doen.

Grote bedrijven worden steeds meer een motor in de energietransitie. Naast pleidooien voor ambitieuze klimaatdoelen nemen bedrijven ook hun eigen verantwoordelijkheid door te kiezen voor duurzame energie uit Nederland.

Koplopers zoals de ASN Bank en de Triodosbank krijgen navolging van vele grote bedrijven. De overstap van grote bedrijven naar duurzame energie is essentieel: de industrie gebruikt ruim  40 procent van de energie in Nederland.

NVDE haalt voorbeelden aan van bedrijven die al voor 100 procent groene stroom afnemen. Zo kopen PostNL, ABN Amro, KPN en Landal GreenParks al volledig groene stroom in.

Ook produceren veel grote bedrijven zelf steeds meer groene energie. Zo heeft PostNL zonnepanelen op de daken van zijn pakkettensorteer- en distributielocaties. Naar verwachting is dit goed voor 40% van de elektriciteitsbehoefte van deze locaties. Bierbrouwerij Heineken plaatst 12.000 zonnepanelen op alle distributiecentra, heeft vier grote windmolens bij de brouwerij in Zoeterwoude in gebruik en wekt stroom op via biogas en waterkracht.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!