Schrappen subsidies fossiele brandstoffen scheelt enorme CO2-uitstoot

AMSTERDAM – Het schrappen van subsidies voor fossiele brandstoffen zou de CO2-emissie verminderen gelijk aan de uitstoot van Duitsland. Jaarlijks wordt er 409 miljard dollar aan subsidies gepompt in gas, steenkool en olie.

Dit verklaart de hoofdeconoom van het Internationale Energie Agentschap (IEA), Fatih Birol, zo melden verschillende media.

Als overheden zouden stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen zou tevens al de helft van alle CO2-reductie behaald worden die nodig is om de klimaatverandering om te draaien.

Fossiele brandstoffen

De G20, de twintig grootste economieën ter wereld, beloofde in 2009 dat deze subsidies op termijn zouden worden afgebouwd, maar in 2010 stegen ze juist. “De subsidies voor de fossiele brandstoffen kunnen gezien worden als een blindedarmontsteking. Ze moet worden verwijderd om te zorgen dat er een gezonde energie-economie is”, verklaart Birol tegenover de Britse krant The Guardian.

Het verminderen van subsidies kan in 2035 2,6 gigaton aan CO2-emissies schelen. Dit is genoeg om te zorgen dat de temperatuur niet 2 graden Celsius stijgt. “Fossiele brandstofsubsidies zijn een handrem voor de rit naar een duurzame energietoekomst.”

Hoge benzineprijzen

Birol benadrukt dat het schrappen van subsidies controversieel kan zijn. De Nigeriaanse overheid besloot om subsidies voor dit jaar te schrappen, maar kwam hier later op terug onder druk van de publieke opinie. Een week lang staakten mensen in het land door de hoge benzineprijzen.

Ontwikkelde landen blijken veel minder directe subsidies te geven. Toch blijken ook deze landen de sector te steunen op minder directe manier. Veel bedrijven krijgen belastingontzieningen en krijgen bijvoorbeeld aantrekkelijke vestigingsplaatsen. Deze indirecte maatregelen zijn 45 tot 75 miljard dollar waard, schat Birol.

Foto copyright: Shell

6 gedachten over “Schrappen subsidies fossiele brandstoffen scheelt enorme CO2-uitstoot

 • 16 oktober 2018 om 21:55
  Permalink

  不需要照鏡子補妝,一系列絕不失手的美麗唇膏可以混搭、疊擦。

 • 18 oktober 2018 om 19:26
  Permalink

  CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 • 19 oktober 2018 om 21:39
  Permalink

  su:m37 甦秘 【活膚酵能潔膚系列】活膚酵能深層卸妝油的商品介紹 su:m37 甦秘,活膚酵能潔膚系列,活膚酵能深層卸妝油

 • 22 oktober 2018 om 23:27
  Permalink

  Derma Veil ® 被喻為新世代逆齡完美輪廓塑造,最新一代的PLLA膠原。 2003年獲得Mexican Ministry of Health (SSA)認證及美國FDA出口認證,並於2006年在拉丁美洲及遠東至東南亞地區廣泛使用,多個臨床實例見證能改善老化、遺傳、疾病(如脂肪萎縮)等引起的凹陷問題,其效果備受認同。蘊含兩大活性成分均具有生物兼容性及分解性,可逐步被人體自然分解吸收,有效塑造童顏肌 : 1. 聚左乳酸 (Poly-L-lactic acid / PLLA) : 促進骨膠原生長 2. 甘醇酸(Glycolic Acid ) 使皮膚表皮層黏膠性脂質鬆軟,改善皮膚厚度,加速細胞再生,減少皺紋及疤痕,加強保濕功能,增加光澤,美白效果。 由於甘醇酸分子較小,容易滲透皮膚 治療前: 皮膚的凹陷/皺紋 治療後: 成分被人體吸收、並刺激膠原增生,撫平皺紋及凹陷部位。 注入BOTOX(保妥適)會抑制突觸前膜釋放神經遞質,阻斷乙酰膽鹼(Acetylcholine)的釋放,從而使肌肉張力下降或癱瘓麻痺,皺紋也隨之而逐漸消失。

 • 28 oktober 2018 om 04:11
  Permalink

  ORBIS 【隔離防曬】透妍瑩白隔離霜(清爽型)SPF34 PA+++的商品介紹 ORBIS,隔離防曬,透妍瑩白隔離霜(清爽型)SPF34 PA+++的詳細商品介紹19篇化妝品使用心得分享,還有提供通路訊息、試用機會、優惠訊息與相關報導等相關資訊。

 • 8 november 2018 om 07:46
  Permalink

  Barcelona fans will hold up a mosaic reading ‘More than a club’ as they bid to inspire their team to another dramatic Champions League comeback against Juventus. Barcelona unveil plans for ‘more than a club’ mosaic against Juventus in English as they bid to inspire another Champions League comeback

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!