Stroomprijs met 20 procent gedaald in 2014

AMSTERDAM – Stroom is in het afgelopen jaar 20 procent goedkoper geworden. De gemiddelde prijs van een megawattuur elektriciteit op de markt daalde van 52 euro in 2013 naar 41 euro in 2014.

Dit meldt netbeheerder TenneT maandag. Het gaat om de prijs waarvoor stroom op de markt wordt verhandeld. De consumentenprijs is in Nederland fors hoger, rond de 20 cent per kilowattuur.

In vrijwel alle Europese landen daalde de elektriciteitsprijs. Volgens Tennet wordt de daling onder andere veroorzaakt door een betere verbinding tussen de energienet van verschillende landen.

In Duitsland is het bijvoorbeeld nog steeds goedkoper dan in Nederland, maar de Nederlandse marktprijs beweegt zich meer naar dit niveau toe.

Verder wordt de daling verklaart door de opening van 3 nieuwe kolencentrales en de import van goedkopere elektriciteit uit Noorwegen en Duitsland.

“Dit wordt mogelijk gemaakt door de uitstekende verbondenheid van Nederland met omringende landen via de elektriciteitsverbindingen over land en zee”, aldus TenneT. “Nederland is op het gebied van elektriciteit een van de best internationaal verbonden landen ter wereld.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!