Strukton kiest op het spoor enkel voor ECO-dwarsliggers

In meer dan 30 projecten die Strukton Rail dit jaar in opdracht van ProRail uitvoert, past Strukton alleen nog ECO-dwarsliggers toe. In totaal gaat het daarbij om 80.000 tot 100.000 dwarsliggers.

Een van de grotere projecten waarin dit het geval is, betreft de bovenbouwvernieuwing en redesign van de lijn Zaandam-Hoorn-Enkhuizen. Dit project is inmiddels van start gegaan. In dat project vervangt Strukton met zijn vernieuwingstrein circa 20.000 dwarsliggers. Bij de productie van de ECO-dwarsligger komt 20 procent minder CO2 vrij dan bij de conventionele dwarsligger. De keuze van Strukton om voor de grote projecten alleen nog ECO-dwarsliggers in te zetten, past in de ambitie van Strukton Rail om milieuvriendelijk te ondernemen.

Eén van de doelstellingen binnen deze ambitie is om zoveel mogelijk duurzame dwarsliggers in te kopen. Bij de productie van conventionele dwarsliggers wordt traditioneel Portland-cement toegepast. Bij de productie van Portland-cement komt veel CO2 vrij. Bij de productie van de ECO-dwarsligger wordt hoogovencement en gerecyclede oude spoorwegballast gebruikt. Hierdoor is minder winning van nieuwe vulstoffen nodig.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!