Temperatuurstijging noordelijk halfrond bereikt (kort) nieuwe mijlpaal van 2 graden

UTRECHT – De temperatuur in het noordelijk halfrond heeft kort een nieuwe mijlpaal bereikt. Voor het eerst is de temperatuur gestegen naar 2 graden boven pre-industriële temperaturen.

Het gaat om een korte periode die afgelopen donderdag werd gemeten, zo meldt Eric Holthaus, meteoroloog in een artikel voor Slate.

De gemiddelde temperatuurstijging voor het hele jaar komt natuurlijk lager uit, maar het is wel een nieuwe grens die sneller dan verwacht wordt overschreden.

Één van de belangrijkste doelen van veel klimaatbeleid over de hele wereld is om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Boven deze, weliswaar wat willekeurige grens, begint klimaatverandering gevaarlijker te worden voor de mensheid.

Zo is tijdens het historische klimaatakkoord in Parijs afgesproken deze 2 graden als grens afgesproken. De intentie is zelfs om de opwarming onder de 1,5 graden te houden.

De laatste weken is het al extreem warm geweest. Op sommige delen van de noordpool was het 16 graden warmer dan in normale februari-maanden. In Nederland was het in De Bilt gemiddeld 4,6 graden. In een normale maand zou het gemiddeld ongeveer 3,3 graden zijn.

Dit plotselinge warme weer is voor een groot deel te wijten aan klimaatfenomeen El Niño, dat dit jaar ook erg krachtig is. Vaak duurt het 6 tot 8 maanden voordat het effect volledig verdwenen is.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!