The Albus Amsterdam eerste CO2-neutrale hotel van Europa

The Albus in Amsterdam is het eerste hotel in Europa dat volledig CO2-neutraal opereert. Het speciale aangeschafte state-of-the-art Mitsubishi Electric-systeem koelt en verwarmt alle kamers zonder CO2-uitstoot.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid het warm tapwater van het hotel op een duurzame manier tot maximaal 90 graden op te warmen. Eveneens warmt het het water van het hotel op een duurzame manier op tot boven de 70 graden. Amsterdam wil in 2025 een CO2-reductie van 40 procent bereikt hebben; daarnaast heeft de stad de ambitie uitgesproken om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, zonder CO2-uitstoot. Dit is ook de ambitie die de regering onlangs uitsprak.

Voor het plaatsen van het nieuwe systeem werkte The Albus samen met verschillende partijen. Mitsubishi Electric leverde het VRF (Variable Refrigant Flow)-systeem voor koeling / verwarming van de 75 hotelkamers en de CO2-warmtepomp QAHV voor het warmtapwater. Daarnaast werkte The Albus samen met Rijnen Engineering, Scholten Totaalprojecten en Homanser voor advies en installatie. Het totale project inclusief de verbouwing van de badkamers van 75 hotelkamers vereiste een investering van circa 1.400.000 euro.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!