Tommelein geeft startschot bouw warmtecentrale Antwerpen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft het startschot gegeven voor de bouw van de warmtecentrale voor de nieuwe woontoren in Antwerpen. Deze woontoren is de meest duurzame van Vlaanderen.

Het complex van 24 verdiepingen zal voldoen aan alle bouwnormen die normaal gezien pas tegen 2050 van toepassing zijn. De voorziene isolatie- en ventilatietechnieken zijn zo vooruitstrevend dat het energieverbruik 4 keer onder de huidige bouwnorm zal liggen. En meest opmerkelijk: de woontoren zal aangesloten worden op een warmtenet, zeg maar een duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. Infrax is namens Warmte@Zuid verantwoordelijk voor de bouw van de centrale en de aanleg van het warmtenet.

Zuiderzicht, zo zal de woontoren van Vlaanderen heten. De bouw van het 80 meter hoge appartementengebouw – goed voor 24  verdiepingen en 141 appartementen – is gepland in de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid, op het grootste stadsuitbreidingsproject van België. Wat deze woontoren speciaal maakt, is het feit dat er straks een hele reeks baanbrekende ecologische ingrepen worden samengebracht.

In het aangrenzend park komen 2.053 bomen, 3 kilometer wandelpaden en een innovatief systeem van ecologisch waterbeheer. Daardoor zal het regenwater niet naar de riolering worden afgeleid, maar via perkjes terug in de bodem sijpelen. Daarnaast zal er ook werk worden gemaakt van duurzaam energiegebruik, zoals autodelen en elektrische laadpunten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!