Twee derde kantoorgebouwen verbruikt meer energie dan energielabel aangeeft

65 procent van de Nederlandse kantoorgebouwen heeft een hoger energieverbruik dan het bijbehorende energielabel aangeeft. Dat blijkt uit onderzoek van e-nolis, uitgevoerd bij 119 gebouwen met een totaal vloeroppervlak van 1,1 miljoen vierkante meter.

Hoe beter het energielabel, hoe slechter de prestatie zoals verwacht conform het energielabel. Van de panden met een energielabel C of beter presteert namelijk zelfs 70 procent slechter dan je op basis van het label zou verwachten.

De onderzochte kantoorpanden laten een gemiddelde kostenbesparingspotentie van 2,29 euro per vierkante meter zien en een energiebesparingspotentie van 0,37 petajoule. Voor de totale kantorensector betekent dit dat, als de besparingen worden geëxtrapoleerd, de besparingen op kunnen lopen tot 17 petajoule. Dit is meer dan het totale energieverbruik van de gemeente Den Haag (inclusief duurzame warmte en snelwegen). Hiermee kan binnen de kantorensector een kostenbesparing van 120 miljoen euro en een CO2-besparing van 1,1 miljard kilogram CO2 worden verwezenlijkt.

Vanaf 2023 is ieder kantoorgebouw vanaf 100 vierkante meter verplicht een energielabel C te hebben. Het onderzoek biedt in dit kader aanbevelingen voor de verschillende belanghebbenden. De overheid zou niet alleen moeten vasthouden aan het verbeteren van het energielabel, maar ook aandacht moeten schenken aan de prestatie conform het energielabel. Vanwege de verplichting van het energielabel C ligt daarop de focus, terwijl juist de operationele energiebesparingen bijdragen aan de doelstellingen van het Energieakkoord.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!