Tweede Kamer: geen subsidie meer voor biomassa in kolencentrales

UTRECHT – De Tweede Kamer heeft voor een motie van de PvdA en GroenLinks gestemd om geen subsidie te verstrekken voor de bijstook van biomassa in kolencentrales.

De Kamer vindt dat het eerst duidelijker of er vervuilende kolencentrales gesloten kunnen worden. De VVD stemde tegen de motie.

Voor Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) was de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak de aanleiding voor de motie.

De rechter heeft geoordeeld dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de CO2-uitstoot te verlagen. In 2020 moeten de CO2-emissies met 25 procent verlaagd zijn ten opzichte van 1990.

Energieakkoord

Voor het Energieakkoord is de bijstook van biomassa een belangrijk onderdeel. De biomassa telt mee voor het aandeel groene energie in Nederland en wel voor ongeveer 1,2 procentpunt van de doelstelling van 14 procent.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) verklaarde eerder ook al dat een sluiting van alle kolencentrales zou zorgen voor een daling van het aandeel groene energie.

Lees ook: Kamp: Veel haken en ogen aan sluiting kolencentrales

Kamerlid Vos legt uit dat ze willen voorkomen dat de kolencentrales nog voor langere tijd openblijven. “Als we nu zeggen we geven ze voor 8 jaar 3 miljard euro subsidie, dan blokkeer je eigenlijk de mogelijkheid om ze te sluiten en dat willen we niet.”

“Meestook is in zeker zin groen, maar je hebt altijd nog groen, groener, groenst. Het kan heel wat beter dan dit”, aldus Vos tegenover de camera’s van de NOS. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!