Uitrol smart grid in Rotterdamse Merwe-Vierhaven

De gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin, Siemens Nederland, Lyv Smart Living en Omnetric gaan een slim elektriciteitsnet aanleggen in Rotterdam. Dit ‘smart grid’ met 20.000 aansluitingen stemt vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af.

Daarmee wordt het elektriciteitsverbruik minder grillig, het energienet minder belast en wordt bespaard op energiekosten en transport. Tegelijk maakt het slimme net investeringen in duurzame opwekking van energie aantrekkelijker dan investeringen in verzwaring van het net.

Het stadskwartier Merwe-Vierhavens leent zich goed voor een testuitrol op deze schaal: het innovatiedistrict is aangemerkt als gebied voor experimenten en biedt een goede combinatie van wonen en werken in nieuwe en verschillende vormen.

Een smart grid geeft aan slimme meters door of er een hoog of laag tarief geldt, net als de ‘ouderwetse’ dag- en nachtmeters, maar dan per kwartier. Apparaten met slimme technologie aan boord kunnen met die informatie beslissen om in te schakelen bij veel aanbod (en dus een laag tarief). Ook wordt het voor bedrijven en particulieren die zelf energie opwekken aantrekkelijk om hun overtollige energie terug te leveren aan het net: zo veranderen ‘consumers’ in ‘prosumers’. Hierdoor wordt de lokale economie gestimuleerd en ontstaan er mogelijkheden voor nieuwe innovaties met nieuwe verdienmodellen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!