Uitstoot broeikasgassen per euro in Nederlandse economie opnieuw gestegen

AMSTERDAM – De emissie-intensiteit, de uitstoot van broeikasgassen gedeeld door het bruto binnenlands product (bbp), is voor het tweede achtereenvolgende jaar gestegen.

Luchtvervuiling, Vervuiling
©: Wikipedia Commons/Onderwijsgek

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van 2012  is praktisch gelijk gebleven.

In de industrie en bij elektriciteitsbedrijven daalden de emissies, maar in de landbouw, de dienstverlening en bij huishoudens steeg de uitstoot.

Ook de uitstoot van verzurende stoffen nam in 2013 voor het eerst in jaren toe. Zowel het energieverbruik als het verbruik van leidingwater voor economische activiteiten bleef min of meer stabiel.

Inkomsten milieubelasting

De inkomsten uit milieubelastingen stegen met 1,7 procent in 2013 . Dit kwam vooral door de introductie van de zogenaamde ‘opslag duurzame energie’ als onderdeel van de energiebelasting.

De werkgelegenheid in de duurzame energiesector steeg fors, terwijl de werkgelegenheid voor Nederland als geheel afnam. Met name activiteiten voor wind op zee, installatiewerkzaamheden van zonnepanelen en werk ten behoeve van elektrisch transport leveren steeds meer banen op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!