Uitstoot fijnstof door transport in 24 jaar gehalveerd

UTRECHT – De uitstoot van fijnstof door verkeer en vervoer is tussen 1990 en 2014 met 57 procent gedaald. Ook de uitstoot van stikstofoxiden nam af, maar Co2-emissies namen juist toe.

Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Vooral bij het vrachtverkeer en het personenvervoer over de weg werd fors minder Co2 uitgestoten, namelijk 76 en 65 procent. De vermindering is vooral te danken aan de toepassing van roetfilters in voertuigen die op diesel rijden.


In 2014 kwam één derde van de totale emissie van fijnstof in Nederland voor rekening van verkeer en vervoer. De emissie van fijnstof bestaat voornamelijk uit deeltjes die ontstaan door de verbranding van motorbrandstoffen en door de slijtage van remmen, banden en wegdek.

Schonere uitlaatgassen

De daling van de emissie van fijnstof komt bijna geheel voor rekening van schonere uitlaatgassen. De emissie door slijtage van banden, remmen en het wegdek is gelijk gebleven.Door strengere Europese emissie-eisen nam de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) tussen 1990 en 2014 met 70 procent af bij het wegverkeer. In de totale transportsector daalde de uitstoot van NOx met 47 procent.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!