Uitstoot broeikasgassen met 15 procent gedaald sinds 1990

UTRECHT – Sinds 1990 is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 15 procent gedaald. In de afgelopen 25 jaar is de uitstoot van koolstofdioxide in Nederland niet zo laag geweest.

Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is in 2014 met 5 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Energiebedrijven gebruikten meer steenkool en minder aardgas vorig jaar, waardoor de Co2-uitstoot toenam. Aan de andere kant werd er minder aardgas gebruikt voor verwarming dankzij het warme weer.

In totaal werden er 187 miljard Co2-equivalenten uitgestoot. Dit is een cijfer waarbij de effecten op het milieu van verschillende gassen worden uitgedrukt in 1 cijfer. Zo heeft een kilogram N20 hetzelfde effect als 298 kilo Co2 en is daarmee 298 Co2-equivalenten.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Het warme weer was een van de belangrijkste redenen voor de lage CO2-uitstoot. Alle maanden in 2014, op augustus na, waren aan de zachte kant. Het was het warmste jaar sinds 1706.

Er is weinig aardgas verstookt voor de verwarming van woningen en kantoren. Het aantal dagen dat gestookt moest worden, uitgedrukt in zogeheten graaddagen, was historisch laag. Dankzij het warme weer is voor ruimteverwarming bijna 6 miljard kg minder CO2 uitgestoten dan een jaar eerder.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!