Urban Energy Challenge: Buurtcentrale voor duurzame warmte

De Urban Energy Challenge, een programma waarin studenten en starters werden uitgedaagd om aan de slag te gaan met oplossingen voor de uitdagingen rondom duurzaam wonen zonder aardgas, heeft geresulteerd in toepasbare ideeën voor duurzame warmte. De winnaar kwam met het idee van een Buurtcentrale voor het opwekken van duurzame warmte op de proppen.

Tijdens de Urban Energy Challenge werkten 8 teams aan innovatieve en concrete oplossingen voor diverse uitdagingen op het gebied van duurzaam wonen zonder aardgas. Alliander, BAM Wonen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ennatuurlijk waren de organisaties die uitdagingen hadden geformuleerd waarvoor de talenten oplossingen bedachten.

De teams hebben hun ideeën aan 2 jury’s gepresenteerd. Het winnende team van de eerste editie van de Urban Energy Challenge kwam met het idee van een Buurtcentrale waarmee nieuwbouwwijken op een betaalbare manier kunnen worden voorzien van duurzame warmte. De Buurtcentrale fungeert als collectief warmte-energieopwekkingssysteem. Door de collectieve aanpak worden installatie- en onderhoudskosten gedekt en is de efficiëntie groter. De jury benadrukte de grote toepasbaarheid van dit idee, omdat het niet alleen voor nieuwbouwwijken interessant is, maar ook toepasbaar kan zijn in de bestaande bouw.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!