Urgenda dreigt overheid met rechtszaak om klimaatbeleid

AMSTERDAM – Duurzaamheidsorganisatie Urgenda dreigt de overheid met een rechtszaak om het kabinet te houden aan energie- en klimaatafspraken die zijn gemaakt.

Dit verklaart de organisatie tegenover Trouw.

Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid en voorzitter van Urgenda, zegt een sterke zaak te hebben. Urgenda krijgt hierbij hulp van advocaat Roger Cox, zelf lid van de organisatie.

Hij concludeerde eerder al dat de maatregelen die de overheid moet nemen alleen via een rechtszaak zijn af te dwingen. Urgenda geeft het huidige kabinet nog even de tijd om maatregelen te nemen voordat er een zaak wordt begonnen

Politiek bedrijven via de rechter

Pepijn Vloemans, lid van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks en jurist, twijfelt aan de kansen van de juridische weg. Als er niet een brede groep mensen vanuit de samenleving achterstaat zal het initiatief worden uitgelegd als een manier om politiek te bedrijven via de rechter.  

Urgenda gaat deze maand meer actie voeren om de politiek tot duurzaamheid te bewegen. “Het is nu tijd om de politiek wakker te schudden en een grotere versnelling te realiseren.”

Om Den Haag te overtuigen van hun argumenten gaat de organisatie klimaatonderzoeker James Hansen naar Nederland halen. “De politiek talmt al twintig jaar met de maatregelen die écht nodig zijn”, aldus Urgenda. 

6 gedachten over “Urgenda dreigt overheid met rechtszaak om klimaatbeleid

 • 16 oktober 2018 om 14:25
  Permalink

  before and after 、手術結果及手術腫脹之討論。

 • 18 oktober 2018 om 05:20
  Permalink

  豐盈質感潔面乳霜徹底卸妝和去除老化脂質,締造晶瑩剔透美肌,自肌底散發亮澤光芒。

 • 20 oktober 2018 om 07:24
  Permalink

  Greenvines 綠藤生機 【生活系列】寶貝TOUCHING沐浴露 TOUCHING BODY WASH的商品介紹 Greenvines 綠藤生機,生活系列,寶貝TOUCHING沐浴露 TOUCHING BODY WASH

 • 19 november 2018 om 17:39
  Permalink

  Julio Baptista wants to remain at Roma despite reports linking him with a move to England. The former Arsenal forward is a reported target of Manchester City. Ex-Arsenal striker Baptista vows to stay with Roma despite links with mega-rich Manchester City

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!