Utrecht koploper energiebesparende maatregelen

De gemeente Utrecht neemt de meeste energiebesparende maatregelen. Particulieren namen ruim 50.000 maatregelen rond spouwmuur-, vloer en dakisolatie. Hiervoor maken ze gebruik van de subsidie energiebesparing eigen huis. Dat blijkt uit gegevens van de Klimaatmonitor van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Klimaatmonitor geeft lokale en regionale overheden inzicht in hun energieprestaties. Deze tool geeft de tussenstand weer. Beleidsmedewerkers zien hoe hun gemeente of provincie scoort. Ook het vernieuwde aanvullende dashboard met energiecijfers helpt overheden daarbij. Het is een up-to-date weergave van het onderzoek dat wordt verricht over de jaarlijkse monitor energiebesparing gebouwde omgeving. Hierin staan landelijke gegevens over energiebesparende maatregelen. Denk aan de ontwikkeling van energielasten, gelabelde woningen en verkoop van isolatiematerialen. Uniek zijn de cijfers over utiliteitsgebouwen.

Bedrijven kunnen zelf gegevens samenstellen in het dashboard. Zo zien ze hoe ze presteren qua energiebesparing. Het dashboard geeft extra inzicht, ook voor bedrijven die willen weten hoe zij presteren. In 2050 moeten gebouwen in Nederland namelijk klimaatneutraal zijn.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!