Vader en zoon willen waterkrachtcentrale realiseren in Brabant

UTRECHT – Met een waterkrachtcentrale bij het Brabantse dorp Sint-Michielsgestel kunnen ongeveer 170 huishoudens van groene stroom worden voorzien.

Bram en Jan Taks (vader en zoon) willen de centrale realiseren, nadat ze het plan ruim 4 jaar geleden bedachten.

De waterkrachtcentrale moet komen bij een stuw in de rivier de Dommel. Er valt zo’n 8.000 liter per seconde door de stuw ongeveer 1,80 meter naar beneden. Het due heeft berekend dat een vijzelturbine (zie de animatie) ongeveer 600.000 kilowattuur groene stroom per jaar kan opwekken in de stuw.

De schroef is afkomstig van een Fries bedrijf. Landdustrie uit Sneek maakt 2 schroeven van 4 meter in doorsnede. Eerder werd een dergelijk systeem al geplaatst in Engeland.

Waterkrachtcentrale Sint-Michielsgestel, Dommelstroom,
©: Dommelstroom

Vergunningen en subsidie

Om de centrale bij Sint-Michielsgesel te bouwen is zo’n 1 miljoen euro nodig. Het initiatief heeft alle benodigde vergunningen van het waterschap en de gemeente binnen en heel belangrijk: er is subsidie beschikbaar gesteld vanuit de SDE+ voor het project.

Vader en zoon Taks proberen het benodigde bedrag op te halen via crowdfunding, maar met nog ruim 2 maanden te gaan is er 48.000 euro opgehaald. Voorwaarde is ook dat investeerders overstappen naar een specifiek energiebedrijf.

Om een extra kostenslag te maken, gaat mogelijk de aannemer een deel van de investering op zich nemen. Zo moet het totaal op te halen bedrag dalen naar 48.000 euro.  

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!