Van der Hoeven: eerdere sceptische uitspraken groene economie onjuist

AMSTERDAM – Voormalig minister Maria van der Hoeven komt terug op eerdere uitspraken die ze deed over subsidies voor groene energie en de groene economie.

Groene energie is wel bruikbaar om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zo stelt ze in een interview met De Volkskrant.

Van der Hoeven schreef in 2010 nog dat het snel afgelopen moest zijn met subsidie voor exploitanten van windparken en zonneparken. Als minister van Economische Zaken wilde ze meer subsidie steken in innovatie en ook bedrijven zouden meer innovatieve oplossingen moeten bedenken.

 De oud-minister was de laatste 4 jaar directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Hiervan heeft ze vorige week afscheid genomen.

Omstandigheden

Van der Hoeven zegt tegenover het dagblad dat de omstandigheden in de laatste 4 jaar erg zijn veranderd. Zo zijn de kosten voor zonnepanelen fors gedaald. Ook is er een enorme sector ontstaan rond groene energie die veel mensen aen het werk houdt.

Ze hekelt verder klimaatsceptici en de houding van sommige burgers tegenover wind- en zonne-energie. “We willen de oplossingen not in my backyard, maar ook niet op onze horizon of onder onze achtertuin en we willen ze ook niet zien op het dak van de buren. Zo gaat dat natuurlijk niet.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!