Vanaf volgend jaar verbod op verkoop vervuilende scooters

Er komen strengere regels voor scooters: vanaf 1 januari 2018 mogen tweetakt en viertakt scooters van de milieuklasse euro-2 en euro-3 niet meer verkocht worden. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Milieu aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 januari 2018 moeten alle nieuwe brom- en snorfietsen aan de nieuwe emissie-eisen voldoen’, schrijft Dijksma. ‘Naar huidig inzicht betekent dit het einde van de verkoop van de meest vervuilende tweetakt voertuigen, aangezien het erg duur is voor fabrikanten om deze tweetakt aan de nieuwe emissie-eisen te laten voldoen. Op basis van Europese regelgeving mag de RDW na die datum nog wel een beperkt aantal twee- en viertakt brom- en snorfietsen toelaten die nog niet aan de strengere eisen hoeven te voldoen. Het gaat daarbij om maximaal circa 12.000 voertuigen (10 procent van het aantal voertuigen dat twee voorgaande jaren is geregistreerd met een maximum van 100 voertuigen per voertuigtype). Volgens inschatting van de branche zal het hierbij gaan om circa 3.000 stuks.’

‘Gezien de uitkomsten van de verkenning is de meest effectieve maatregel die ik kan nemen, het voorkomen dat vanaf 1 januari 2018 nieuwe tweewielige brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor uit Euroklasse 2 en 3 waarvan het emissiecertificaat is verlopen, op de markt worden toegelaten’, besluit Dijksma.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!