VEMW: ‘Stroomstoring Amsterdam toont belang betrouwbare energievoorziening aan’

De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) maakt zich zorgen over de achteruitgang van de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet: de regio Amsterdam is onlangs voor de tweede keer binnen 2 jaar getroffen door een ontwrichtende stroomstoring.

Deze achteruitgang van de betrouwbaarheid wijt VEMW mede aan het wetsvoorstel Voortgang Energietransitie (VET) en zij roept de Tweede Kamer op dat voorstel aan te scherpen.

De stroomstoring veroorzaakte grote schade voor burgers en bedrijven en had een ontwrichtend effect op de economie en het dagelijks leven. Geen licht, geen warmte, geen vervoer en mogelijk zelfs slachtoffers. De gebeurtenis toont de afhankelijkheid en het belang van een betrouwbaar elektriciteitsnet.

De stroomuitval is veroorzaakt in een hoogspanningsstation (Hemweg, 150 kV) van TenneT. Het verdeelstation schakelde rond 4.20 uur in de ochtend geheel en automatisch uit. Maar liefst 360.000 huishoudens hadden minimaal 4,5 uur geen elektriciteit, 20.000 aansluitingen zaten zo’n 10 uur zonder warmte en bedrijven en ziekenhuizen moesten waar mogelijk overschakelen op noodstroom en noodprotocollen in werking stellen. De NS heeft de hele dag hinder ondervonden, ook buiten de regio. TenneT gaat onderzoek instellen en verwacht over een aantal weken tot conclusies te kunnen komen. De vorige grote storing vond ook plaats in zo’n station van TenneT, in Diemen, te weten in maart 2015.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!