Verbruik steenkool maar liefst een kwart gestegen in eerste halfjaar

UTRECHT – Het verbruik van steenkool in Nederland is in het eerste halfjaar van 2015 met 27 procent gestegen. Dit kwam grotendeels voor rekening van elektriciteitscentrales.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal is er in het eerste halfjaar 9 miljard kilo aan steenkool verbruikt in de eerste 6 maanden.

Hiervan is 6,8 miljard kilo verwerkt in de energiecentrales, een stijging van maar liefst 1,9 miljard kilo vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Het gestegen steenkoolverbruik betekent een domper voor het klimaatbeleid. Kolen produceren beduidend meer CO2 per kilowattuur opgewekte elektriciteit dan bijvoorbeeld gas.

Gedaalde prijs

Toch verbruiken energiebedrijven meer steenkool omdat de prijs fors gedaald is en ook omdat er enkele nieuwe centrales in gebruik zijn genomen. In de eerste twee kwartalen van dit jaar was de steenkoolprijs 38 procent lager dan in 2008.

Door deze ontwikkeling konden elektriciteitscentrales steeds goedkoper elektriciteit produceren. Vooral de export van elektrische energie naar België groeide in het eerste halfjaar met 47 procent.

Import

In Nederland wordt geen steenkool meer gewonnen. Vorig jaar importeerde ons land ruim 27 miljard kilogram (ter waarde van bijna 1,9 miljard euro) aan steenkool. Ruim een derde hiervan werd wederuitgevoerd. Vooral Duitsland is een belangrijke exportbestemming. Twee derde van de geëxporteerde kolen ging via de binnenvaart over de Rijn naar de Duitse markt.

Elders in de wereld wordt volop steenkool gewonnen. In 2013 was de steenkoolproductie 7.800 miljard kilogram. Het grootste deel van de steenkoolproductie is bestemd voor de Aziatische markt. Minder dan een 0,5 procent van de steenkoolproductie heeft bestemming Nederland.  Nederland importeert vooral veel steenkool uit Colombia, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Lees hier meer over de klimaattop in Parijs

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!