Verbruik steenkool in 20 jaar tijd niet veranderd

AMSTERDAM – De hoeveelheid steenkool die in Nederland wordt verbruik is in de afgelopen 20 jaar nauwelijks veranderd.

Steenkoolcentrale in Gelderland
©: Digicla

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 1993 werd er 13.15 miljard kilo aan steenkool verbruikt, in 2012 lag dat aantal op 12,99 miljard kilo. Dit komt neer op een daling van 1,2 procent.

Steenkool wordt vooral gebruikt in energiecentrales, maar ook bij de fabricage van ijzer en staal.

Steenkool wordt de laatste jaren nog veel gebruikt omdat de prijs ervan relatief laag ligt. In de VS is een overschot van steenkool doordat schaliegas steenkool van de markt heeft gedrukt.

Amerikaanse kolen

De Amerikaanse kolen vinden hun weg naar Europa waar het verbranden van steenkool weer goedkoper is dan gas voor de productie van energie.

Dit stelt beleidsmakers voor een probleem om het niveau van Co2 te doen dalen. Het verbranden van steenkool stoot veel meer Co2 uit dan het gebruik van gas. Het Europese emissierechtensysteem dat steenkool juist duurder moet maken werkt niet door de lage prijs die betaald moet worden om een ton Co2 uit te mogen stoten.

Tegenover ANP zegt milieuorganisaties GreenPeace niet te verwachten dat het verbruik van steenkool in Nederland zal dalen. Er worden de komende jaren 3 nieuwe kolencentrales bij gebouwd die waarschijnlijk net zoveel steenkool gaan verbruiken als de 5 oude die worden uitgezet.

8 gedachten over “Verbruik steenkool in 20 jaar tijd niet veranderd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!