Vereniging Eigen Huis: ‘Verbod cv-ketel komt te vroeg’

Huiseigenaren mogen hun gasgestookte cv-ketel vanaf 2021 alleen nog vervangen voor een duurzamer installatie. Dit is een voorstel van de installatiebranche, energiebedrijven en milieuorganisaties. Vereniging Eigen Huis vindt dat het cv-verbod te vroeg komt.

De initiatiefnemers, waaronder Greenpeace, Uneto-VNI en Energie Nederland, stellen dat de traditionele cv-ketel in de ban moet om de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord te halen. Daarom stellen zij in een manifest een rendementseis voor verwarmingsinstallaties voor.

De traditionele, gasgestookte installaties kunnen aan die eis niet voldoen. Daardoor zouden vanaf 2021 alleen nog cv-ketels kunnen worden geplaatst als daarnaast ook een hybride warmtepomp wordt geïnstalleerd. Huiseigenaren kunnen ook kiezen voor een andere, volledig duurzame installatie, zoals een zelfstandige warmtepomp.  Een hybride warmtepomp is een aanvulling op de cv-ketel en gebruikt warmte uit de buiten- of ventilatielucht om het huis en eventueel ook het tapwater te verwarmen. Deze warmtepomp kost 3.000 tot 5.000 euro, inclusief installatie, maar exclusief cv-ketel en subsidie. Een zelfstandige warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, grondwater of bodem en vervangt de cv-ketel. De aanschafkosten zijn volgens Eigen Huis hoog: 6.000 tot 20.000 euro.

Vereniging Eigen Huis vindt deze aanpak geen goed idee. Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij de vereniging: ‘In het voorstel worden alle kosten en verplichtingen eenzijdig bij huiseigenaren neergelegd. Over de praktische consequenties is onvoldoende nagedacht. Lang niet alle woningen en appartementen zijn geschikt voor een hybride installatie of een warmtepomp. Wij willen een integrale aanpak die huiseigenaren helpt bij het maken van de beste keuze voor hun woning en hun woonomgeving. Nederland wil immers ook binnen afzienbare tijd van het gas af. De doelen van het klimaatakkoord vragen veel meer dan deze losse maatregel.’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!