Vlaanderen: 40 procent meer ruimte voor duurzame energie door smart grids

Eandis sloot eind 2015 de 6 eerste ‘slimme’ windmolens in België aan. Via de slimme techniek komt er tot 40 procent meer aansluitcapaciteit voor lokale energieproductie bij op het bestaande elektriciteitsnet.

De 6 ‘slimme’ windmolens waren de start van een uniek proefproject op de linker scheldeoever van de Antwerpse haven, in nauwe samenwerking met windparkvennootschap ‘Wind aan de Stroom’, Elia en Siemens. In de Haven van Antwerpen komen er binnenkort al 5 slimme windmolens bij.

Die ‘slimme’ aanpak is volgens de betrokkenen fundamenteel verschillend van de klassieke, waarbij telkens moet worden geïnvesteerd in extra netten en transformatoren. Mochten dezelfde 6 windmolens op de klassieke manier worden aangesloten dan zouden Elia en Eandis vooraf heel wat netinvesteringen moeten doen. Dat zou 2 jaar tijd in beslag nemen en ongeveer 2 miljoen euro kosten aan materiaal en werken. Een slimme aansluiting loopt dus sneller en goedkoper, wat de financiële haalbaarheid van windmolenprojecten gevoelig verhoogt. Voor netbeheerders biedt ze mogelijkheden om veel gerichter te investeren.

Dankzij de slimme aansluiting konden de windmolens sneller worden aangesloten. In het voorbije jaar hebben ze meer dan 40.500 megawattuur groene elektriciteit in het net gepompt. Maar ook zonder 2 jaar tijdwinst brengen de slimme windmolens meer groene stroom naar het net, becijferde Eandis. Door de marges van het bestaande net te rekken tot het reële maximum, konden de slimme windmolens vorig jaar 11.565 megawattuur meer elektriciteit op het net brengen dan met klassieke aansluiting. Ze werden in 2016 ook amper bijgestuurd: slechts 0,16 procent van hun groene energie werd afgeregeld om overbelasting te vermijden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!