VN: Voor 2100 volledig afstappen van fossiele brandstoffen

AMSTERDAM – Voor het jaar 2100 moet landen volledig zijn gestopt met het gebruik van fossiele brandstoffen.

©:  VN
©: VN

Dit schrijven onderzoekers van de VN in het vijfde Assessment Report van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Volgens de VN gaat het om 1 van de meest uitgebreide rapporten (link beneden) over klimaatverandering in tijden.

De wetenschappers schrijven dat de invloed van de mens op het klimaat “duidelijk is en groeit”. Als er niks wordt gedaan worden de effecten voor mensen en het klimaat erger en permanenter.

Volgens de wetenschappers moet binnen 86 jaar volledig worden overgeschakeld op hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie, maar ook op kernenergie.

‘Meer duidelijkheid’

Ban Ki-moon, VN-chef, is het duidelijk dat er meer moet gebeuren. In de toekomst zouden de kosten alleen maar hoger worden.

“Met dit laatste rapport, heeft de wetenschap opnieuw gesproken en met veel meer duidelijkheid. Tijd is niet in ons voordeel … leiders moeten nu actie ondernemen”, zegt de VN-chef in Kopenhagen.

“Ons onderzoek toont aan dat de atmosfeer en oceanen zijn opgewarmd, de hoeveelheid eis en sneeuw zijn afgenomen, de zeespiegel is gestegen en de concentratie Co2 is toegenomen met een ongekend niveau in tenminste 800.000 jaar”, aldus Thomas Stocker, mede-voorzitter van de IPCC Working Group.

Lees hier het rapport van de IPCC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!