VN ziet concentratie van broeikasgassen record bereiken in 2014

UTRECHT – De concentratie van broeikasgassen heeft in 2014 een nieuw record bereikt. De Verenigde Naties (VN) waarschuwt dat de wereld onbekend terrein betreedt.

Dit schrijft de VN in een rapport. Zowel de concentraties van koolstofdioxide (Co2) als methaan en distikstofmonoxide stegen naar nieuwe records.

“Elk jaar rapporteren we een nieuw record in concentraties broeikasgassen”, aldus Michel Jarraud, directeur van het meteorologisch bureau van de VN. “Elk jaar zeggen we dat er geen tijd meer is.”

“We moeten nu actie ondernemen om de emissies van broeikasgassen te verlagen en te verzekeren dat temperaturen op behandelbaar niveau blijft.”

Stijging van 143 procent

Volgens de VN is de concentratie van Co2, verreweg het belangrijkste broeikasgas, gestegen naa 397,7 deeltjes per miljoen delen, 143 procent meer dan in 1730. Naar verwachting stijgt de concentratie naar 400 deeltjes in 2016.

De concentratie van methaan steeg naar 1.833 deeltjes per miljoen, 254 procent hoger dan het niveau voor 1750. De concentratie van distikstofmonoxide, of lachgas, steeg naar 327,1 deeltjes per miljard, een toename van 121 procent vergeleken met pre-industrieel niveau.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!