Volledig groene economie in Rusland en Centraal-Azië al in 2030 financieel rendabel

UTRECHT – Juist in Rusland is een economie die volledig over is op groene energie al op vrij korte termijn financieel rendabel.

Finse wetenschappers denken dat met eem combinatie van onder andere wind- en zonne-energie Rusland en de rest van Centraal Azië in 2030 een volledig groene transitie kan hebben doorgemaakt.

De onderzoekers van de Lappeenranta Universiteit hebben waarschijnlijk de eerste modellering gedaan voor de invoering van grote hoeveelheden groene energie in Rusland.

Volgens de wetenschappers is een energiesysteem van 100 procent hernieuwbare energie in Rusland en omringende landen zoals Wit-Rusland, Kazachstan, Georgië en Kirgizië, maar liefst 50 procent goedkoper dan een systeem gebaseerd op kernenergie of CO2-opvang en opslag.

550 gigawatt groene energie

Een energietransitie is in de regio volgens de onderzoekers zo makkelijk, omdat energiebronnen ruim voorhanden zijn.

In totaal is er 550 gigawatt vermogen groene energie nodig. Windmolens, natuurlijk op land, zouden voor het grootste gedeelte bijdragen, namelijk 60 procent. Zonnepanelen kunnen voor 20 procent in het energieverbruik voorzien.

Het overige gedeelte wordt opgemaakt uit waterkracht, biomassa en energie-opslag met waterreservoirs en batterijen. Om een volledig transitie mogelijk te maken moet er wel systemen voor ‘power to gas’ komen, waarbij stroom wordt omgezet in groen gas zoals waterstof. 

Op dit moment hebben alle windmolens en zonnepanelen in de regio een vermogen van 1,5 gigawatt. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!