Voor de eerste keer betalen Duitse consumenten iets minder voor groene energie

AMSTERDAM – Duitse consumenten gaan voor de eerste keer iets minder betalen om groene energie te financieren.

Een reeks zonnepanelen in Duitsland
C: Gerhlicher Solar

Dit melden Duitse netbeheerders. Voor volgend jaar betalen particulieren per kilowattuur 6,17 cent om groene energie te ondersteunen, iets minder dan de 6,24 cent die nu wordt betaald.

Sinds het EEG Umlage werd ingesteld in 2000 is de bijdrage alleen maar gestegen.

In de afgelopen jaren steeg het bedrag juist fors. Sinds 2009 was er een vervijfvoudiging waardoor de energierekening in Duitsland ook 1 van de hoogste in Europa werd.

Een gemiddeld Duits huishoudens betaalt 220 euro per jaar voor groene energie. Op jaarbasis komt ongeveer een kwart van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Overwinning voor huidige beleid

De minister van Economie, Sigmar Gabriel, noemt de komende verlaging een overwinning voor het huidige beleid om de kosten van groene energie te drukken. “Dit zal de energieprijzen voor consumenten helpen stabiliseren.”

Het Duitse kabinet ligt onder vuur om de hoge energieprijzen. Volgens brancheorganisaties wordt de concurrentiekracht van bedrijven geschaad door de hoge energieprijzen.

De Duitse organisatie voor groene energie verwacht dat in 2016 de bijdrage van consumenten nog verder zal dalen naar 6,05 cent per kilowattuur. In 2017 gaat het niveau waarschijnlijk weer omhoog naar 6,2 cent.

Lees hier de verklaring van de netbeheerders 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!