VS en China nek aan nek in strijd om leiderschapspositie schone energie

AMSTERDAM – De VS en China strijden in een nek-aan-nekrace om de leiderschapspositie in schone energie. De VS weten de meeste investeringen in groene energie aan te trekken, China creëert de meeste banen door hernieuwbare energie.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse denktank Pew Charitable Truts. In de VS werd in 2011 voor 48,1 miljard dollar aan investeringen in schone energie gedaan, 42 procent meer dan in 2010.

Hierdoor komt de VS aan de top van de lijst van investeringen in groene energie, net voor China. Toch zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen bij de grote investeringen in de VS.

Onderzoek en ontwikkeling

Amerikaanse bedrijven en overheden lijken vooral veel te investeren in onderzoek en ontwikkeling, maar niet in de sectoren die ook echt banen creëren zoals productiefabrieken. In het rapport wordt niet precies alle banen geteld die worden gecreëerd, maar volgens onderzoeker Phyllis Cuttino is het duidelijk dat China dit zou winnen.

China leidt namelijk in de hoeveelheid investeringen in werkelijke projecten, zo verklaart Cuttino tegenover Inside Climate News. Deze projecten leveren juist veel banen op die systemen moeten installeren, opereren en onderhouden.

In China werd bijna  45,5 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie en bijna alles ging naar echte projecten die energie opleveren. In 2020 wil China 150 gigawatt aan windenergie en 50 gigawatt aan zonne-energie opwekken, genoeg voor 150 miljoen huishoudens.  

In het onderzoek werd vooral gekeken naar de stand van zaken in G20-landen, de grootste 20 economieën ter wereld. Nederland werd niet als apart land meegenomen.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Sinovel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!