VVD wil in hoger beroep in klimaatzaak

UTRECHT – De VVD wil dat het kabinet in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter dat Nederland de Co2-uitstoot met 25 procent moet verlagen in 2020.

Dit vertelt VVD-kamerlid Remco Dijkstra tegenover NU.nl.

“De rechter moet niet op de stoel van de politiek gaan zitten”, vertelt Dijkstra, die ook aangeeft te verwachten dat de uitspraak wordt teruggedraaid.

Bij andere politieke partijen klinkt hetzelfde bezwaar, maar fracties zoals de PvdA vinden ook dat er meer gedaan moet worden om klimaatverandering tegen te houden en twijfelen daarom. Het kabinet moet voor 25 september laten weten wat het wil.

Nederland ligt internationaal gezien achter met het stimuleren van groene energie en afspraken die in Europees verband zijn gedaan, worden waarschijnlijk ook niet gehaald.

De rechtbank in Den Haag oordeel in juni dat Nederland in 2020 de Co2-emissies met 25 procent moeten verlagen ten opzichte van het niveau in 1990. Met het huidige beleid komt de reductie waarschijnlijk op 17 procent te staan. Voor milieuorganisatie Urgenda betekende het een grote overwinning. 

Lees ook: Ministerie gaat uitspraak rechter in klimaatzaak bestuderen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!