Warmtevoorziening vraagt veel aardgas op de koudste dag sinds 6 jaar

Met een effectieve etmaaltemperatuur van -10,9 graden Celsius is woensdag 28 februari tot nu toe de koudste dag sinds 6 jaar gebleken. In dit etmaal heeft Gasunie Transport Services 453 miljoen kubieke meter gas getransporteerd (4,4 terawattuur energie). Ter vergelijking: 4,4 terawattuur energie in één etmaal staat ruwweg gelijk aan de totale hoeveelheid elektriciteit die over een periode van 10 dagen door Nederland wordt gebruikt.

Het grootste deel van de getransporteerde hoeveelheid aardgas betrof laagcalorisch gas dat onder meer gebruikt wordt om woningen en gebouwen warm te houden. Met 335 miljoen kubieke meter in een etmaal was dit eveneens de grootste hoeveelheid in 6 jaar. De extra vraag naar laagcalorisch gas als gevolg van de koude wordt vooral opgevangen door ondergrondse bergingen (Norg, Alkmaar, Zuidwending, Epe (D)) en de omzetting van hoogcalorisch (import)gas naar laagcalorisch door toevoeging van  stikstof. Op jaarbasis zet Gasunie nu al circa 26 miljard kubieke meter aardgas van hoog- naar laagcalorisch om.

Ongeveer 40 procent van het aardgas dat we in Nederland gebruiken is voor de verwarming van woningen en gebouwen. De warmtevoorziening in Nederland leunt op dit moment voor ongeveer 90 procent op aardgas. De warmtevoorziening in Nederland staat voor een grote opgave: nu nog voor 90 procent aardgas, straks via warmtenetten, groene elektriciteit en hybride warmtepompen op groen gas.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!