‘We hebben een kostbaar jaar verloren om CO2-reductie te behalen’

UTRECHT –  We hebben een kostbaar eerste jaar verloren om de door de rechter opgelegde 25 procent CO2 reductie ten op zichte van 1990 te behalen in 2020.

Dit zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Een jaar geleden wist Minnesma met nog 900 mensen een historische overwinning te behalen in de klimaatzaak tegen het beleid van de regering.

De CO2-uitstoot ging het afgelopen jaar helaas omhoog, concludeert Urgenda. “Zo werd er weer een kolencentrale geopend en mag er op nog meer snelwegen 130 km/u gereden worden”, aldus de organisatie.

Urgenda haalt positieve ontwikkelingen aan zoals bedrijven, steden en landen die tegen 2030 of zelfs eerder energieneutraal willen zijn.

‘Geen resultaten om trots op te zijn’

“Tegelijkertijd kijken we naar de feiten en de uitstoot. In 2015 ging de uitstoot van CO2 in Nederland gewoon weer omhoog en in de energiesector zelfs met 12 procent.” De verwachting is nu dat in 2020 het aandeel duurzame energie maar op 11,9 procent zal staan in plaats van de geplande 14 procent. “Geen resultaten om trots op te zijn”, aldus Urgenda.

De duurzaamheidsorganisaties pleit ervoor om het bedrag voor de subsidie van groene stroom uit nieuwe duurzame projecten zoals zon en wind te verdubbelen. Verder moet de deadline voor energieneutrale huizen worden vervroegd van 2020 naar 2018.

Lees ook: Urgenda boekt historische overwinning in klimaatzaak tegen overheid

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!