Wereldbank: 100 miljoen mensen extra in armoede door klimaatverandering

UTRECHT – Als klimaatverandering doorzet, zullen er in 2030 100 miljoen mensen extra opnieuw in armoede leven.

Klimaatverandering raakt vooral de armste regio’s, zo voorspelt de Wereldbank in een maandag gepubliceerd rapport.

Alleen al in India zou het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, 1,25 dollar per dag, weer toenemen met 45 miljoen. 

“We hebben de mogelijkheid om extreme armoede te stoppen zelfs met klimaatverandering, maar om te slagen hierin moet klimaatbeleid worden geïntegreerd in ontwikkelingswerk”, aldus John Room, directeur klimaatverandering bij de Wereldbank.

“We moeten snel actie ondernemen omdat de impact van klimaatverandering toeneemt en daarmee ook de kosten om het tegen te gaan.”

Natuurrampen

De Wereldbank haalt aan klimaatverandering zorgt voor meer natuurrampen, slechtere oogsten en een verhoogd risico op bijvoorbeeld malaria. Zo wordt verwacht dat de agrarische sector in Afrika tegen 2030 relatief 12 procent minder zal oogsten. 

Door een opwarming van de atmosfeer van 2 tot 3 graden neemt het aantal mensen dat risico loopt op malaria verder toe met 5 procent, omgerekend meer dan 150 miljoen mensen. Ook neemt het risico op andere ziektes toe met een toenemend tekort van water. Verwacht wordt dat het aantal doden onder kinderen met 48.000 zal toenemen door deze problemen. 

Oplossingen

De Wereldbank benadrukt dat veel van deze problemen voorkomen kunnen worden. Zo wijst het instituut op het uitbreiden van programma’s om armoede te voorkomen en mensen voor te bereiden op toekomstige tegenvallers. 

Ook moeten er klimaatresistente gewassen worden ontwikkeld. In Uganda zorgen een combinatie van nieuwe gewassen en methodes ervoor dat het agrarische inkomen is toegenomen met 16 procent. 

Lees hier het complete rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!