Wereldwijd klimaatverandering gezien als grootste bedreiging

AMSTERDAM – Wereldwijd wordt de opwarming van de aarde en de bijkomende veranderingen aangehaald als de grootste bedreiging,

Dit meldt het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research op basis van een enquête onder 45.435 respondenten in 40 landen. Er werden geen Nederlanders opgenomen in het onderzoek.

Vooral in Latijns Amerika en Afrika staat klimaatverandering bovenaan het lijstje bedreigingen. Beide regio’s zijn relatief het meest kwetsbaar als het om klimaatverandering gaat. Ook in Pakistan, India en China houdt de opwarming van de aarde de gemoederen bezig.

In Burkina Faso gaf 79 procent van de respondenten aan “erg bezorgd” te zijn over klimaatverandering. Ook in Brazilië (75 procent) en Peru (75 procent) wordt hoog gescoord.

Europa

Dichterbij huis geeft 34 procent van de Duitsers, 48 procent van de Fransen en 45 procent van de Italianen aan klimaatverandering als grootste bedreiging te zien. Opvallend is dat maar 14 procent van de Polen zich hier zorgen om maakt, hoewel op andere onderdelen (zoals dreiging van ISIS, Rusland en kernprogramma Iran) de Polen ook niet hoog scoren.

In de Verenigde Staten lijkt aandacht voor klimaatverandering vooral langs politieke lijnen te lopen. Mensen die aangeven links te stemmen maken zich ook veel meer zorgen, 49 procent tegen 30 procent, dan mensen die rechts stemmen.

©: Pew Research
©: Pew Research

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!