Wetenschappers: Nederland kan Co2-uitstoot met 25 procent verlagen

AMSTERDAM – Een groep wetenschappers heeft de minister-president een brief gestuurd waarin ze vragen of hij wil afzien van het voornemen om in beroep te gaan van het oordeel van de rechtbank in juni dat Nederland 25 procent minder CO2 moet uitstoten in 2020.

Dit schrijven De Volkskrant en Trouw donderdag. Volgens de wetenschappers is het haalbaar om in Nederland in 2020 de Co2-uitstoot met 25 procent terug te dringen ten opzichte van het niveau in 1990.

Lees ook: Urgenda boekt historische overwinning in klimaatzaak tegen overheid

Het kabinet moet voor 25 september beslissen of het in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter, maar zoals het nu lijkt is die kans groot.

Maar de groep wetenschappers benadrukt nu dat het zeker mogelijk is, mits met forse maatregelen, om aan het oordeel van de rechtbank te voldoen.

Maximale hoeveelheid Co2

De onderzoekers stellen een maximale hoeveelheid Co2 die mag worden uitgestoten per kilowattuur. Om de warmtevoorziening te verduurzamen moet de Warmtevisie snel worden uitgevoerd en moet er ingezet worden op warmte uit de bodem en restwarmte van industrie.

Ook wordt benadrukt dat het kabinet moet inzetten op energiebesparing en meerrecycling. Vervuilende kolencentrales moeten worden gesloten. Verder wordt het vergisten van mest om biogas te maken aangehaald.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!