WISE: ‘Duurzaamheid slachtoffer van concurrentiestrijd op vergelijkingssites’

AMSTERDAM – Duurzaamheid trekt aan het kortste eind bij de concurrentiestrijd die op vergelijkingssites voor energie ontstaat onder energieconcerns.

Dit stelt milieuorganisatie WISE zaterdag. WISE onderzocht 46 vergelijkingssites en spreekt van een ‘race to the bottom’ op het gebied van duurzaamheid. 

Vergelijkingssites worden steeds belangrijker voor energieconcerns om nieuwe klanten binnen te halen. Om goed te eindigen bij de zoekresultaten moeten deze energieproducenten een groot deel van hun winstmarge opgeven.

“Hierdoor houden ze minder geld over om te investeren in duurzame energie”, aldus WISE. Ook de filters voor groene energie die de sites aanbieden zouden niet goed zijn. “Dit komt enerzijds door – al dan niet bewuste – misleiding en anderzijds door een principieel verkeerde insteek.”

“Er wordt vaak geen rekening gehouden met het feit dat een energieproduct uit stroom én gas bestaat”, zegt Markus Schmid, campagneleider bij WISE. “Een product waar groene sjoemelstroom en grijs gas in zit wordt in de meeste gevallen direct als groen bestempelt. Misleiding.”

Alleen de prijs telt

WISE vindt het ook een foute keuze om alleen producten te vergelijken. Zo worden producten met groene stroom gekocht van bedrijven die vooral in kolencentrales investeren. Volgens WISE heeft dit weinig zin. Geen van de onderzochte vergelijkingssites viel in positieve zin op.

WISE haalt aan dat bedrijven zoals Pure Energie, Huismerk Energie, Qurrent en Greenchoice volledig groene producten aanbieden om bijvoorbeeld ook zelf stroom op te wekken en energie te besparen. Bij de prijsvergelijking van de vergelijkingssites wordt geen rekening gehouden met deze praktijk en telt vaal alleen de prijs.

“De vergelijkers spelen een steeds grotere rol. Ze moeten nu ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken en klanten beter gaan informeren over werkelijk duurzame energiebedrijven”, aldus Peer de Rijk, directeur van WISE. “Energie is in alle opzichten van levensbelang. Prijs mag niet het enige argument zijn.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!