‘Woningstichtingen hebben niet genoeg middelen voor verduurzaming’

UTRECHT – Woningcorporaties hebben niet altijd genoeg middelen om het woningbezit te verduurzamen.

Dit schrijven Guido van Woerkom, voorzitter van de raad van commissarissen bij woningstichting Ymere, en Karin Laglas, voorzitter van de directieraad bij Ymere, in een gezamenlijk opiniestuk in Trouw.

In 2030 moeten alle gebouwen in Nederland energielabel A hebben en in 2020 moet alle nieuwbouw al energieneutraal zijn.

Met een derde van alle woningen in bezit, ongeveer 2,5 miljoen, ligt een grote rol weggelegd voor woningstichtingen. De corporaties krijgen in totaal een bedrag van 400 miljoen euro in de vorm van uitgestelde subsidie, maar dit is nog niet genoeg. Er zijn “enorme investeringen” nodig.

Verhuurdersheffing

Tegelijk moeten de woningstichtingen bezuinigen door de verhuurdersheffing en staat er druk op de corporaties om nieuwe woningen te bouwen.

Volgens Van Woerkom en Laglas moet de overheid meer investeren in energiebesparing. Zij halen een project van Tegenstroom en Ymere in de gemeente Haarlemmermeer aan. Tegenstroom financiert de zonnepanelen en corporatie en huurder profiteren. Inmiddels zijn er al ruim 7.500 zonnepanelen geplaatst bij bijna 1.000 huurders.

Van Woerkom en Laglas pleiten voor een fonds om  projecten als met Tegenstroom te financieren en ook de onrendabele investeringen te doen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!