Woonstad Rotterdam en Nuon sluiten 600 woningen aan op warmtenet

Woningcorporatie Woonstad Rotterdam en energieleverancier Nuon willen 600 woningen in Pendrecht van het aardgas afhalen, en daarna aansluiten op het Rotterdamse warmtenet. Het gaat om ruim 10 procent van alle woningen in deze wijk.

Als het aan betrokken partijen ligt, dan worden uiterlijk 2025 alle 600 woningen verwarmd met industriële restwarmte en koken de bewoners elektrisch.

Het betreft niet een enkel flatgebouw of rijtje eengezinswoningen, maar een groter gebied, waarin bestaande woningen worden aangesloten op het warmtenet terwijl ze in veel gevallen nog bewoond zijn. Het is de eerste keer dat een dergelijke gebiedsgerichte aanpak wordt afgesproken.

Woonstad Rotterdam, Nuon en de gemeente Rotterdam hebben afspraken hierover vastgelegd in een onlangs getekende intentieovereenkomst. Het aardgasvrijmaken van 600 woningen in Pendrecht is een eerste forse stap in het behalen van grotere duurzaamheidsdoelen. Woonstad Rotterdam wil voor 2050 al haar vastgoed in Rotterdam gasloos maken, zo’n 57.000 woningen. Aardgas is schadelijk voor het milieu door de CO2 die bij winning en verbranding wordt uitgestoten. Om die reden streeft ook de gemeente Rotterdam naar een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Door het leveren van industriële restwarmte draagt Nuon substantieel bij aan deze klimaatambities. Overschakelen op het warmtenet levert een CO2-reductie op van 75-80 procent ten opzichte van individuele cv-ketels.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!