Zakenman uit Limburg probeert grootschalig opslagsysteem van 1.400 megawatt op te zetten

AMSTERDAM – De Limburgse zakenman Jan Huyen heeft een ambitieus project opgezet om een opslagsysteem voor groene energie op te zetten in de regio. Met een miljardeninvestering moet het project een vermogen van 1.400 megawatt krijgen.

Huynen vertelt erover in een interview met het Financieele Dagblad.

Gebruikmakend van een grot op 1.400 meter diepte in Limburg moet een opslagsysteem op basis van water worden gebouwd. 2 bassins worden aangelegd, eentje in de grot en eentje daarboven.

Met een overschot van stroom van bijvoorbeeld windmolens, wordt water omhoog gepompt. Als er meer nodig is dan wordt geproduceerd, kan het water naar beneden vallen waardoor turbines worden aangedreven en elektriciteit wordt opgewekt.

OPAC

Het plan wordt OPAC (kort voor Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale) en moet 1,5 miljard tot 1,8 miljard euro kosten.

Het ministerie van Economische Zaken maakte al bekend geen medewerking te verlenen. Het plan van Huynen zou niet rendabel zijn en er wordt ingezet op een meer geïntegreerd Europees stroomnet om overtollige elektriciteit af te voeren.

Voorlopige eerste stap is daarom 25 miljoen vinden om onderzoek te doen naar de grond, het verdienmodel rond te krijgen en meer financiering te zoeken.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!