22 jaar na Kyoto bereikt CO2-uitstoot nieuw record

AMSTERDAM – Er zal nog nooit zoveel CO2 worden uitgestoten in een jaar als in 2012. Naar verwachting gaat er 35,6 miljard ton aan CO2 de lucht in, 2,6 procent meer dan in 2011.

Een CO2-stikker aan de muurDit blijkt uit onderzoek van het Global Carbon Project, een groep wetenschappers die de CO2-uitstoot in de gaten houden. Het rapport is gepubliceerd in het blad Nature Climate Change

Uit het onderzoek, onder andere van de VU-wetenschappers Guido van der Werf, blijkt vooral dat de opkomende economieën. De VS wisten de uitstoot met 1,8 procent terug te dringen en de EU zelfs met 2,8 procent.

China en India

Dit werd ruim gecompenseerd door de gestegen uitstoot van China (+9,9 procent) en India (+7,5 procent).

In verhouding tot het totaal stoot China de grootste hoeveelheid CO2 uit, namelijk 28 procent. Ongeveer 16 procent wordt door de VS uitgestoten. De EU en India volgens met respectievelijk 11 en 7 procent.

De onderzoekers benadrukken dat het wel mogelijk is om een groenere economie te maken. Als voorbeeld halen zij Denemarken en Frankrijk aan waar de CO2-uitstoot op jaarbasis met 5 procent daalde door een groter aandeel groene energie.

Lees hier het complete onderzoek. 

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Albert Bridge

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!