Energiebedrijven positief over kolenbelasting

AMSTERDAM – Energiebedrijven Eneco en Dong Energy zeggen positief te zijn over de invoering van een kolenbelasting. Ook olieconcern Shell en milieuorganisatie Natuur & Milieu steunen de nieuwe belasting op vervuilende kolencentrales.

Volgens de voorstanders krijgt de duurzame ontwikkeling zo de “wind in de rug”, zo melden de verschillende bedrijven bij monde van Eneco. Volgens de fossiele energieleveranciers is de kolenbelasting een goed alternatief voor het haperende CO2-handelssysteem dat door de lage Co2-prijs geen stimulans is voor duurzame investeringen.

Eerder waarschuwde Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland, al dat de prijs om een ton CO2 te mogen uitstoten op een te laag niveau staat. “De prijs staat op zes euro, dat is voor niks.”

Windmolens en zonnepanelen

De energieleveranciers vinden dat het aantal kolencentrales naar beneden moet worden gebracht, maar hier hoeven niet per se windmolens en zonnepanelen voor in de plaats te komen. Volgens de bedrijven is gas al een veel duurzamere vervanging voor steenkool.

Voor de nieuwe kolenbelasting dat de Kunduzcoalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) heeft afgesproken was er al een belasting op energie uit steenkool, maar werden energieleveranciers hiervan ontheven.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Dong Energy

6 gedachten over “Energiebedrijven positief over kolenbelasting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!