‘Klimaatverandering valt nog te keren na 2 graden grens’

AMSTERDAM – Ook nadat de opwarming van de wereld de grens van 2 graden heeft overschreden kan klimaatverandering nog worden tegen gehouden.

Bordjes die aangeven hoe erg de zeespiegel gaat stijgen door klimaatveranderingDit stellen Zweedse onderzoekers.  Hun onderzoek werd donderdag gepubliceerd in het journal Environment Research Letters.

“Zelfs als de huidige politieke besluiteloosheid ervoor zorgt dat we boven die grens van 2 graden komen kunnen we de tempratuurtrend nog keren”, aldus Christian Azar van de technische universiteit van Chalmer.

Om dit voor elkaar te krijgen pleit Azar voor een combinatie van biomassa, het stoken van bomen en energiegewassen, en het opslaan van Co2 onder de grond. Voor de overige energie moet er een enorme expansie van hernieuwbare of nucleaire energie plaatsvinden.

Politiek risico

De wetenschapper waarschuwt wel dat aan zijn conclusie een politiek risico hangt. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de huidige doelen uit te stellen.

Biomassa en Co2-opslag zijn beide controversiële maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens veel milieuorganisaties zijn de CO2-emissies van het verbranden van bomen op de lange termijn schadelijker dan die van steenkool.

Co2-opslag is in kleine projecten redelijk succesvol gebleken, maar op grote schaal lijkt het nog onbewezen.

Ingrijpende gevolgen 

Tegenover The Guardian bevestigt wetenschapper Vivian Scott dat het onderzoek van Azar klopt. Scott doet onderzoek naar Co2-opslag aan de universiteit van Edinburgh

Zij brengt wel een nuance aan. Het stijgen van de temperatuur kan zulke ingrijpende gevolgen hebben voor het milieu dat het misschien niet meer mogelijk is om genoeg gewassen te vinden voor biomassa.

Lees hier het complete onderzoek 

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: go_greener_oz

10 gedachten over “‘Klimaatverandering valt nog te keren na 2 graden grens’

 • 16 oktober 2018 om 10:43
  Permalink

  萌髮 商品一覽 找品牌 以UrCosme指數高至低排序 第1頁 萌髮 化妝品商品一覽,提供 萌髮的產品列表,以UrCosme指數高至低排列,共3件,萌髮的搜尋結果之第1頁

 • 17 oktober 2018 om 20:33
  Permalink

  用洗面皂清潔肌膚-倩碧皮膚科專家的選擇。倩碧洗面皂可使肌膚保持清新,潔淨,舒適,無乾燥緊繃感。

 • 21 oktober 2018 om 22:03
  Permalink

  激光無創熱作用模式精準作用於陰道粘膜層、肌層,使陰道組織發生新生改變,修復由於順產而引起的損傷,解決一系列產後女性生殖系統常見問題。私密緊緻作用原理:刺激陰道粘膜固有層、粘膜肌層,使其膠原纖維、彈性纖維大量增生重塑;彈性纖維網修復,陰道收緊 SUI作用原理:恢復盆底正常解剖位置 陰道彈性纖維網得以修復,恢復到正常解剖位置避免了擠壓,牽拉尿道,使尿道角度恢復正常 盆底血供豐富,間接的使尿道括約肌得以修復進而停止漏尿或症狀減輕 私密敏感、潤滑作用原理:CO2微脈管作用,使血管重建、促進血液循環 血管活性腸肽(VIP)和神經肽Y(NPY) 表達增加,敏感度增加 血流量增加,陰道上皮細胞功能增加、陰道粘膜自分泌功能增強,潤滑度增加

 • 21 november 2018 om 13:37
  Permalink

  Laurent Blanc has indicated that Paris Saint-Germain could switch their attention to Roma’s Miralem Pjanic – leaving the door open for English clubs interested in Newcastle’s Yohan Cabaye. PSG’s Pjanic buy is good news for United and Arsenal in chase for Toon star Cabaye

 • 21 september 2019 om 20:41
  Permalink

  revuqlzp,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

 • 22 september 2019 om 12:32
  Permalink

  jehgevwrjb,Thanks for sharing this recipe with us!!I LOve your Blog!

 • 25 september 2019 om 20:48
  Permalink

  oxjpdwoqq,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!