Regeerakkoord: 16 procent groene energie in 2020

AMSTERDAM – PvdA en de VVD willen ervoor zorgen dat er in 2020 16 procent van alle energie uit groene bronnen komt. 30 jaar later in 2050 moet de energievoorziening helemaal groen zijn.

Een windmolen in het Nederlandse landschapDit blijkt uit het regeerakkoord dat beide partijen maandag hebben gepresenteerd en vooral de grote lijnen van het komende beleid beschrijft.

De grote slag moet worden gemaakt door de huidige stimuleringsregeling voor schone energie, de SDE+regeling, te vergroten die gefinancierd wordt met een verhoging van de SDE+belasting. Ook komt er mogelijk een leveranciersverplichting en een bijmengverplichting.

Verder krijgen kleine coöperaties die zelf energie opwekken en geen subsidie ontvangen een fiscale stimulans via de energiebelasting. Hiermee wordt voldaan aan een belangrijke eis van deze coöperaties.

Windenergie

Ook windenergie krijgt aandacht in het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet wil met energiebedrijven en de Nederlandse offshore industrie initiatieven ondernemen om de kostprijs van windenergie op zee te verlagen, hoewel dit ook al eerder was afgesproken. 

Het nieuwe kabinet gaat door met de Green Deals en breidt deze met een nieuw project uit. Energiebesparing moet prioriteit krijgen. Een zogenaamde besparingsdeal moet kantoren, scholen en andere gebouwen energiezuiniger maken.

Reacties op regeerakkoord

Milieuorganisatie Greenpeace reageert verheugd op de plannen van het nieuwe kabinet. "Het is voor het eerst dat een kabinet wil streven naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050. De beoogde 16 procent duurzame energie in 2020 is een stuk meer dan waar Nederland nu op aankoerst."

Toch geeft Greenpeace ook kritiek. Er missen ambities op het gebied van klimaat en subsidies die kolencentrales ontvangen. Verder moeten nog veel maatregelen concreet worden uitgewerkt.

'Grijs kabinet met groen sausje'

GroenLinks vindt dat er kansen worden gemist door PvdA en VVD.“Een ouderwets grijs kabinet, met een groen sausje”, zo noemt Bram van Oijk, de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks, de plannen van PvdA en VVD. “Er worden wel wat groene stappen gezet, maar het is volstrekt onvoldoende om de economie op duurzame leest te schoeien.”

“Dit kabinet kiest er voor de vervuilers te ontzien en de rekening neer te leggen bij bijvoorbeeld mensen die zorg nodig hebben of huurders. Ook de natuur is de klos. De Blekerbezuiniging op natuur gaan gewoon door.”, aldus van Ojik.

Lees hier het complete regeerakkoord

Gerelateerde artikelen

2 gedachten over “Regeerakkoord: 16 procent groene energie in 2020

  • 21 oktober 2018 om 08:15
    Permalink

    MISSHA 【基礎底妝】零妝感柔光持久粉底液SPF17PA++ The style art Designing Foundation 12hrs的商品介紹 MISSHA,基礎底妝,零妝感柔光持久粉底液SPF17PA++ The style art Designing Foundation 12hrs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!