VN: Amerikaanse biobrandstof uit maïs moet onmiddellijk stoppen

AMSTERDAM – De VS moeten stoppen met het produceren van biobrandstof uit maïs. Op deze manier wordt een voedselcrisis voorkomen, zo denkt José Graziano da Silva, topman van de Wereldvoedselorganisatie FAO.

Mais Veld dat gebruikt wordt voor biobrandstof in de VSDe VS willen 40 procent van de geproduceerde maïs omzetten in ethanol ondanks een enorme productie-uitval in de VS door de ergste droogte in jaren, aldus da Silva in een opiniestuk in Financial Times.

Het probleem ontstaat niet alleen bij een tekort aan voedsel voor mensen, maar ook een hogere prijs voor veeproducenten en dus weer een hogere vleesprijs.

“Een onmiddellijke, tijdelijke stopzetting van dat mandaat zou ruimte geven aan de markt en zou ervoor zorgen dat meer maïs kan worden gebruikt voor voedsel en voer.”

Hoge maisprijzen

Tom Vilsack, de Amerikaanse secretaris van Landbouw, twijfelt aan de impact van het loslaten van het mandaat. De hoge maisprijzen zorgen er sowieso al voor dat er minder ethanol wordt geproduceerd.

Verder is de ethanolsector een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse economie in bepaalde staten. “Het wordt geen makkelijke beslissing, maar ik denk dat je het breder moet zien.”

Gerelateerde artikelen

Foto copyright:  blumenbiene

7 gedachten over “VN: Amerikaanse biobrandstof uit maïs moet onmiddellijk stoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!