Zonnepanelen op voetbalstadions: de 3 grootste installaties

AMSTERDAM – Zonnepanelen op voetbalstadions worden steeds populairder. Amateurclubs waren de eerste verenigingen in Nederland met panelen op het dak en al vrij snel volgden ook de stadions van profclubs.

Een overzicht:

1) Amsterdam Arena (4200 zonnepanelen)

Op de Amsterdam Arena van Ajax werden 4200 zonnepanelen gelegd met een investering van 1,6 miljoen euro door het Amsterdams Energie en Klimaatfonds. De installatie is in mei afgemaakt en de panelen produceren dan genoeg stroom voor 270 huishoudens. Hiermee staat de Arena op nummer 1 in Nederland.

Amsterdam Arena breed

2) Kyocera Stadion (2.900 zonnepanelen)

Op het voetbalstadion van ADO Den Haag worden 2.900 zonnepanelen gelegd door Eneco. In een eerder stadium zou een consortium van bedrijven, waaronder naamgever Kyocera, zonnepanelen op het dak liggen, maar dit ging om onbekende redenen niet door. 

kyocera-stadion-breed

3) Euroborg (1.092 zonnepanelen)

De financiering voor de zonnepanelen kwam wat moeizaam op gang, maar na 1 jaar wist initiatiefnemer 1miljoenwatt toch genoeg particulieren te vinden om te investeren in ruim 1.000 zonnepanelen. De Euroborg van FC Groningen komt hiermee op de derde plek van grootste zonnepaneelinstallaties op Nederlandse voetbalstadions.

Zonnecentrale-Euroborg-breed

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!