10 Groningers testen 2 jaar lang elektrische deelauto

10 testrijders uit de provincie Groningen gaan 2 jaar lang in een elektrische lease-deelauto rijden. Zij doen mee aan het project Testrijders van Natuur & Milieu, in samenwerking met de provincie Groningen en de gemeente Groningen. Tijdens het TransFuture Festival gaf gedeputeerde Nienke Homan het startschot voor 10 ambassadeurs die de komende 2 jaar elektrische-autodelen in de gemeente en de provincie Groningen onder de aandacht brengen.

De stad Groningen wil in 2035 energieneutraal zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan is duurzaam en emissieloos rijden. 22 procent van alle energie die in Groningen wordt verbruikt, wordt in het verkeer verbruikt. Elektrisch rijden draagt bij aan het halen van de energiedoelstellingen van de provincie en de gemeente Groningen.

Bij elektrische deelauto’s snijdt het mes aan 2 kanten: zelektrische auto’s zijn groen omdat ze geen CO2 uitstoten en door auto’s te delen, worden ze efficiënter gebruikt en is er minder parkeerruimte nodig. In de stad Groningen is de parkeerdruk hoog en de beschikbare openbare ruimte beperkt.

Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met elektrisch rijden en autodelen, startte Natuur & Milieu in 2014 het project Testrijders. In samenwerking met diverse gemeenten in Nederland krijgen consumenten de kans om tegen een voordelig leasetarief, op een laagdrempelige manier, kennis te maken met elektrisch rijden. Voorwaarde is dat ze de auto delen met kennissen, collega’s, vrienden, buren en via onlinedeelplatformen. Op deze manier hebben inmiddels 80 Testrijders in Nederland al gezorgd voor bijna 15.000 deelmomenten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!