10 VDL Citea’s Electric in dienstregeling Groningen

VDL Bus & Coach heeft 10 gelede VDL Citea’s SLFA Electric geleverd aan Qbuzz in Groningen. Doel van het OV-bureau Groningen Drenthe is om in 2020 alle bussen in de stad volledig elektrisch te laten rijden.

Met de recente ingang van de nieuwe dienstregeling zijn de VDL Citea’s Electric in operatie op de Q-link buslijnen 1 (Groningen Hoofdstation – Zuidhorn) en 2 (Europapark – Reitdiep) in Groningen. Q-link is het snelle HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) busnet vanuit de regio naar belangrijke bestemmingen in Groningen stad. Op basis van het principe van opportunity charging, worden de bussen tussentijds op de lijn geladen. Hierdoor is de range van de bussen groot genoeg om de dienst op de lange Q-link lijnen in te kunnen vullen. ’s Nachts worden de bussen volledig bijgeladen in het depot van Qbuzz.

VDL Bus & Coach is bij deze levering naast bussenleverancier ook systeemverantwoordelijke en verzorgt tevens de installatie van de laadstations. Sinds november is het systeem succesvol getest, zijn de chauffeurs getraind en hebben de bussen succesvolle testritten gemaakt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!