101 elektrisch hybride bussen binnen 4 minuten weer opgeladen verder

ABB opende 3 laadstations in het Belgische Namen, waarbij de bussen in 4 minuten opgeladen worden. ABB levert de komende tijd 12 complete buslaadsystemen, zodat er in 2018 zo’n 101 elektrisch hybride Volvo-bussen door Wallonië kunnen rijden.

‘Anders dan in Nederland hoeven bussen hiervoor niet naar het depot. De laadpalen staan gewoon aan de eindpunten van de busroutes en worden qua design aangepast aan de omgeving’, aldus Daan Nap, Sales Director Global Bus Charging. ‘Dit is het grootste netwerk elektrische bussen, dat een enorme milieu-, tijd- en capaciteitswinst oplevert.’

ABB maakt gebruik van het ‘open industry’-systeem OppCharge, het bovenlaadsysteem dat het mogelijk maakt allerlei soorten elektrische voertuigen van verschillende merken op te laden. De elektrische hybride bussen in Charleroi kunnen met een laadvermogen van 150 kilowatt binnen 3 tot 6 minuten volledig worden opgeladen.

Dankzij de eerste 3 stations in Namen rijden nu 11 bussen op elektriciteit. Het huidige project in Charleroi is nog vele malen groter. Maar liefst 90 bussen van de Waalse openbaar vervoer exploitant TEC Group, worden straks elektrisch hybride aangedreven. Naast de 12 laadstations omvat het turn key project substations, schakelinstallaties, civiele werken, installatie en een servicecontract.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!