240 extra laadpalen voor provincie Limburg

UTRECHT – Er komen 240 extra laadpalen in de provincie Limburg. Hiermee wordt het aantal openbare laadpalen in de regio verdubbeld.

De provincie gaat voor zo’n 300.000 euro garant staan voor de kosten, aldus het provinciebestuur in een persbericht.

Limburg trekt bij het project samen op met de provincie Noord-Brabant. Brabantse gemeenten worden om een bijdrage van 250 euro gevraagd en ook Limburg is dit van plan te doen.

Het ministerie van Economische Zaken verleent een subsidie van 900 euro per laadpaal als de provincie en de gemeenten tenminste ook dat bedrag per laadpaal bijdragen.

1.250 laadpalen

Daarnaast belooft energienetwerkbedrijf Enexis de bijdrage van de Provincie Limburg te verdubbelen om de groeiende behoefte aan laadpalen op te kunnen vangen.

In totaal wordt er een aanbesteding uitgeschreven van 1.250 laadpalen. De overheden hopen door de schaalgrootte een fors kostenvoordeel te behalen. Naar schatting gaan de palen per stuk 2.300 euro kosten, ruim 700 euro goedkoper dan normaal.

Elektrisch rijden

Limburg telt op dit moment ruim 600 laadpalen, maar de meesten staan op opritten van particulieren of op parkeerplaatsen van bedrijven. Slechts 200 laadpalen in Limburg zijn volledig publiek.

“De ontwikkeling van de laadinfrastructuur blijft dus achter bij de groei van het aantal elektrische voertuigen. Dit is een mooie kans om een flink aantal palen te plaatsen en daarmee het elektrisch rijden te bevorderen”, zegt gedeputeerde Daan Prevoo. De Limburgse gemeenten hebben direct behoefte aan 120 nieuwe publieke laadpalen

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!