3.000 laadpunten EVnetNL mogelijk in handen van gemeenten

UTRECHT – EVnetNL, dat met 3.000 laadpunten één van de grootste oplaadnetwerken in Nederland beheert, gaat lokale gemeenten de mogelijkheid bieden om de laadpalen over te nemen.

Zo wordt het mogelijk om palen van EVnetNL bij de overige oplaadinfrastructuur in een stad te voegen.

“De verantwoordelijkheid voor laadinfrastructuur ligt bij gemeenten”, verklaart directeur Onoph Caron. “Zij moeten die rol actief invullen en steeds meer gemeenten doen dat ook. Daarom gaat EVnetNL daar waar dat al kan haar laadinfra aan gemeenten overdragen.”

Voorwaarde is dat de gemeenten wil de continuïteit van de oplaadpunten voor tenminste 5 jaar garanderen.

Ondersteuning

Uiterlijk 1 oktober wil EVnetNL horen van de gemeenten of ze interesse hebben. Gemeenten kunnen ook nog langer ondersteuning krijgen van het bedrijf.

EVnetNL komt voort uit Stichting E-laad, de stichting die tussen 2009 en 2014 de oplaadpunten plaatste. Het bedrijf is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders.

EVnetNL meldde verder dat het basisnet van het oplaadnetwerk ‘slim’ wordt gemaakt. Dit maakt het mogelijk dat de auto’s op de beste momenten worden opgeladen, bijvoorbeeld tijdens de nacht als het hard waait en er weinig vraag is naar stroom. Verder wordt het net opgesteld voor onderzoekers en tests op het gebied van slim opladen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!